Računovosdtvo Barts
Kontakt

BARTS, računovodstvo d.o.o.

ČEŠNJEVEK 19 4207

CERKLJE NA GORENSKEM

P.E. POSLOVNA CONA A12
4208 ŠENČUR

Kontakt 041/205-932
Kontakt Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
Kontakt http://www.barts.si
  Davčna št.: SI99546752
  Direktor: BARBARA LEBAR

 

Vinjeto lahko uveljavite kot strošek

 

Prišel je čas, ko bo potreben nakup nove vinjete. Od 1. decembra je že mogoče kupiti nove vinjete za leto 2012. Letošnja vinjeta (za leto 2011) velja do 31. januarja 2012. Če imate namen kupovati vinjeto že v decembru, jo lahko brez skrbi nalepite na vetrobransko steklo še pred novim letom, saj celoletna vinjeta velja od 1. decembra 2011.

               

Skladno z drugim odstavkom 5. člena Uredbe o višini povračil stroškov v zvezi z delom in drugih dohodkov, ki se ne vštevajo v davčno osnovo (Uradni list RS, št. 140/06) se za povračilo stroškov na službenem potovanju šteje povračilo stroškov za takse (letališke takse, peronske karte in podobno), povračilo stroškov za gorivo, če se uporablja službeno vozilo, cestnine in parkirnine ter povračilo stroškov za prevoz in prenos stvari oziroma prtljage.


V katerem primeru vinjeto lahko uveljavite kot strošek


V skladu s četrtim odstavkom 5. člena Uredbe se povračilo stroškov prevoza na službenem potovanju ne všteva v davčno osnovo, če je dokumentirano s potnim nalogom in z računom. Iz potnega naloga mora biti razvidna odobritev delodajalca za posamezno vrsto prevoza.


Povračilo stroška delojemalcu


Povračilo stroškov nakupa vinjete, ki ga delodajalec izplača delojemalcu, ki ga napoti na službeno potovanje z lastnim avtomobilom, se ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja, in sicer pod pogojem, da je dokumentirano s potnim nalogom (iz katerega je razvidno, da je na službenem potovanju smiselna uporaba cestninske ceste) in z računom. Delavcu se v koledarskem letu v davčno osnovo ne všteva povračilo stroškov nakupa ene letne ali največ dveh polletnih vinjet. Če pogoji iz prejšnjega odstavka niso izpolnjeni, se povračilo stroška vinjete všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja.


Kaj storiti, če ste samozaposleni


Na potnem nalogu si vštejete tudi strošek nakupa vinjete. Ta strošek lahko uveljavljate le enkrat letno za nakup letne oz dvakrat letno za nakup polletne vinjete.

Seveda mora račun za nakup vinjete glasiti na ime vaše firme (s.p. ali d.o.o.), v kolikor kupujete za tovorno vozilo in imate pravico do odbitka ddv.